"Större risk för ohälsa bland barn till ensamstående"

"Barn som lever med en ensamstående förälder löper ökad risk för psykiska problem jämfört med barn som bor tillsammans med båda föräldrarna. Det visar en forskningsgenomgång som Statens folkhälsoinstitut har gjort."

Klickade in på Makalösa Föräldrars Hemsida, hade inte varit inne där på år och dar... då såg jag detta. SHI har publicerat en rapport som hävdar att barn till ensamstånde löper större risk för psykisk ohälsa, alkohol - och drogproblem, m.m.
Herregud tänker jag med skräck. Vad är detta?!

Men rapporten är väl öppen för tolkning, ni hittar den här. Lyssnar man på diskussionen som länkas till på Makalösa sidan från Nyhetsmorgon på TV4 så inser man att det kanske inte är själva "ensamståendet" som är problemet. Det är stressen man som ensamstående har att klara allt, att vara superförälder, det är konflikter med den andra föräldern, det är ekonomisk stress som leder till ohälsa hos den ensamstående föräldern som i sin tur leder till ohälsa hos dennes barn.

Det tycker jag är självklart. Oasvett om man är kärnfamilj, regnbågsfamilj, ensamstående eller något annat så är det viktiga ju att föräldern kan vara det stöd för barnet som barnet behöver. Det är ju det som spelar roll! Inte om man är ensamstående eller ej. 


"I Sverige lever ungefär vart femte barn i åldern 0-17 år med en ensamstående förälder. Det motsvarar närmare 400 000 barn."




Referens:
Statens Folkhälsointitut - http://www.fhi.se

Kommentarer
Postat av: Maria

Mycket fokus hamnar på ensamstående i media. Tycker att detta är fel för visst kan det vara tufft att vara ensamstående men med socialt stöd runt sig så kan det vara bättre förutsättningar än vad ett föräldrapar utan socialt stöd kan ha. Media glömmer hela tiden bort att det finns omständigheter runt föräldrarna och barnen som kan påverka förutsättningarna.

2009-02-18 @ 10:09:02
URL: http://mariasbetraktelser.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0