Utmaningen - Föräldrarskapet






Detta är eny kyscha, men jag säger det ändå, att vara förälder är det svåraste och underbaraste man någonsin får uppleva. Det är en konstant balansgång i att ge och ta. Att veta när man ska puscha på eller släppa taget, att veta när man ska trösta eller säga att det räcker med tårar och gnäll. Att veta vilka värderingar man vill att ens barn tar med sig ut i livet. Att se över sig själv och sitt handlande, att hela tiden bli en bättre människa, förälder och förebild. Att våga släppa taget.

En nära vän till mig brukar säga att man är en bättre förälder innan man fick barn, och det stämmer nog. Innan visste man precis hur man skulle uppfostra, vad barnet skulle ha för hobbies och vad man skulle göra tillsammans. Det man inte hade med i tankarna då var att barnet faktiskt har en egen vilja och egna idéer och tankar om hur livet faktiskt ska vara.
Och man glömde också att ta med det som förändrar allt - kärleken. Som förälder älskar man sitt barn över allt annat och vill att hon eller han ska vara lycklig. Detta medför dock att man blir lite väl lätt manipulerad. Men köper leksaker som man vet att bernet inte behöver. Man går med på att släpa hem gratis ballonger som barnet fått från diverse olika ställen, och som det redan finns ett antal av i hemmet. Man gör sånt man sa att man minsann aaaaaldrig skulle göra; tittar på två timmar tecknadfilm, äter glass varje dag hela sommaren, bjuder hem 15 ungar på kalas, tjatar om hur viktigt det är att äta grönsakerna på tallriken, mutar med glass efter maten "men bara om du äter upp dina grönsaker", osv.osv. Det blir inte som man ahr tänkt sig, men det blir ändå bra. :)

Hela tiden måste man hänga med och utvecklas i takt med sitt barn, bara första året går de ifrån små hjälplösa paket till gående utforskare av världen runtomkring. Ju äldre de blir ju mer egen vilja, ju mer åsikter, ju mer diskussioner. Det blir intressantare, mer utmaning och man växer som människa och klarar sådant man trott man aldrig skulle klara. Och allt detta bara för man valde vägen då det stod "Förälder" på pilen.

Det bästa jag gjort! Det svåraste jag gjort! Det underbaraste jag gjort! Jag är en mamma.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0